Den här hemsidan använder cookies för att garantera att du får den bästa tänkbara upplevelsen när du besöker webbplatsen. Se vår integritetspolicy för mer information om det här. För att godkänna användningen av icke-essentiella cookies, vänligen klicka "Jag håller med"
PREPP och PEPP inför alpackautställning!
Att ställa ut sin alpacka ska vara pirrigt och roligt, men om man aldrig har gjort det förr så kan det också kännas svårt. Den här artikeln riktar sig till dig som funderat på att ställa ut, eller kanske till och med provat, men fortfarande tycker att du inte riktigt har fått kläm på det. Först kommer en kort genomgång av hur det går till från anmälan till start, följt av en visualiserad bild av hur du gör när du ställer din alpacka och slutligen tips från tre vana utställare.
Hur går det till att ställa ut en alpacka?
Anmälan: Det första steget är att du anmäler dig och din alpacka till en utställning. Du behöver veta ID-nummer på din alpacka, uppfödare och färg (+ ditt eget namn såklart!). Anmälan sker oftast via ett formulär på webben, där du digitalt skriver in alla uppgifter och skickar in. Är du osäker så går det också bra att mejla info@svenskalpacka.se för att få hjälp. Glöm inte heller att betala in anmälningsavgiften!
Tiden innan utställningen: Se till att du har någon form av transport för dina alpackor och titta upp resvägens sträckning och längd för att kunna planera din resa. Se även över att packa ner mat till alpackorna, hinkar och påsar till detta samt till vatten. Ett bra tips är också att ha en första hjälpen-väska med sig i bilen, om olyckan skulle vara framme.
Incheckning innan utställningen: Innan du lastar ur så kom in och titta dig omkring, se vart ni ska ta vägen, vem det är som är ansvarig på plats samt hjälp till att sätta upp din egen box om detta inte redan är iordningställt. Vi som arbetar med att förbereda utställningen gör så på volontärbasis och därför behöver du också oftast hjälpa till. När du vet vart du ska och har fått grönt ljus för att ta in dina djur så gör du det via en anvisad ingång (vi har oftast inga skyltar, utan informerar muntligt om var vi vill att du ska gå in). Dina alpackor kommer att få gå genom ett virkonbad för att undvika smittspridning så gott det går. Behöver du hjälp med dina djur så säg till! Nästan alla som befinner sig på plats är vana vid alpackor, så oftast spelar det ingen roll vem du frågar. ID-kontroll genomförs på dina djur när de ställts in på box, du får då gärna vara närvarande och hjälpa till. När chipnummer fastställts så jämförs detta med anmälningslistan och dina djur prickas av.
Utställningens start: Innan start samlas alla utställare i ringen för genomgång. Domaren presenterar sig och ni hälsas välkomna till utställningen. Startlistor ska då finnas tillgängliga och du ska ha fått dina startnummer.
Såhär gör du när du visar en alpacka:
När det börja närma sig ditt startnummer så tar du med din alpacka till ringen, men väntar utanför tills du får klartecken att gå in. Du går ett varv medsols för att domaren ska kunna titta på din alpacka innan du ställer upp på mittlinjen. Domaren kommer att titta på din alpacka ur olika vinklar och kommer sedan fram för att kontrollera tänder, öron, ögon, könsorgan och tar ett ullprov och lägger mot sin underarm för att kunna jämföra ullen på alla i klassen. Om din alpacka inte står helt stilla (det är helt okej och mer vanligt än ovanligt) så får du hjälp av en person som finns i ringen, som kallas Stuart. När domaren har tittat på din alpacka så får du stå kvar på mittlinjen tills denne är färdig med samtliga i din klass.
Frågor till två personer med utställningsvana:
ÅSA
Vem är du?
Jag heter Åsa Elmersson och bor utanför Vetlanda
Hur länge har du fött upp alpackor?
Jag köpte mina tre första alpackor 2012 och första fölet kom 2013.
När ställde du ut första gången? I
Mjölby 2013. Det var tre ston.
Vilken är din bästa “placering”?
När Choko” blev bästa hingst i “Made in Sweden” och Donna blev bästa sto i “Made in Sweden” på samma utställning. Jag har även ett sto som jag fött upp som blivit Champion med sin nya ägare.
Vad är det roligaste med utställningarna?
Det är att träffa likasinnade människor med samma intresse för alpackorna och alla alpackor förstås.
Vad kan vara svårt på utställning?
Att inte vara nervös, men det behöver man inte vara.
Ditt bästa tips? Ta det lugnt! Njut av alla alpackor!
ANNA-KLARA
Vem är du?
Jag heter Anna-Klara och bor utanför Bromölla i Skåne.
Hur länge har du fött upp alpackor?
Jag började med alpackor 2005 och de första fölen hos oss föddes 2007.
När ställde du ut första gången?
Åh det minns jag inte men det är många år sedan nu.
Vilken är din bästa “placering”?
Bästa placeringen har vi fått med vår egenuppfödde Emporia Dante som blev Supreme Champion, då var jag verkligen stolt.
Vad är det roligaste med utställningarna?
Det är att träffa alla likasinnade människor och förstås att se på alla fina alpackor. Sedan är det väldigt spännande också när man väl är inne i ringen med sin alpacka.
Vad kan vara svårt på utställning?
Att veta när man ska in i ringen men det får man hjälp med.
Ditt bästa tips?
Det är jättebra att ha tränat med sin alpacka innan utställningen och då är mitt bästa tips att träna denna att stå stilla och att någon kommer fram och tar på den överallt. Det är förstås jättekul att få en rosett men oavsett hur det går har man med sig samma fina goa alpacka hem.
Att ställa ut är både roligt och lärorikt, du får ett kvitto på hur dina djur ser ut jämfört med andras både nationellt och internationellt. Dessutom är utställningen en plats där du kan träffa andra alpackaintresserade, titta på andras djur och lära dig mer.
Hoppas att vi ses på nästa utställning!