Den här hemsidan använder cookies för att garantera att du får den bästa tänkbara upplevelsen när du besöker webbplatsen. Se vår integritetspolicy för mer information om det här. För att godkänna användningen av icke-essentiella cookies, vänligen klicka "Jag håller med"
Alpackor är generellt sett friska djur. Du som ägare av alpackor har ett ansvar att ge dina alpackor de bästa förutsättningarna för att må bra och en sjuk alpacka döljer ofta symptom så länge den orkar. Det är därför viktigt att ha rutiner för att följa dina djurs hälsa. Alla alpackor är individer där vissa beteenden skiljer sig från varandra, vissa är mer matglada och blir lätt tjocka, vissa är kräsna och håller inte vikten lika lätt. Vissa är inte rädda för att visa vad de tycker om olika situationer, andra är mer reserverade. En del alpackor gillar inte att trängas om foder medans andra gladeligen stoppar ner huvudet i kompisens foderhink. Vissa gillar solens värme mer än andra som föredrar skugga, några gillar att bada fötterna medans andra hatar att bli blöta. Att förklara alpackors olika personligheter kan man göra för varje enskild alpacka världen över. Syftet med detta är att du lär dig dina individers personligheter för att sedan kunna avgöra om alpackan påbörjar ett beteendemönster som inte stämmer överens med hur alpackan brukar bete sig. Då gäller det att dra öronen åt sig och se ifall det bara är något tillfälligt eller om det är något som inte stämmer.
Hull
Se vår karta för att bedöma hullet på dina alpackor. En mager alpacka kan betyda att den är sjuk eller att något annat är fel. Parasitangrepp eller dåligt foder påverkar alpackans hull. Kontrollera hullet så ofta du kan, helst varje vecka och tänk på att du måste känna på alpackan då ullen döljer hur alpackan faktiskt ser ut. Se till att ta träckprov årligen för att se att dina alpackor är fria från parasiter då ett parasitangrepp kan vara mycket farligt för en alpacka. Fri tillgång till hö eller hösilage av god kvalité är viktigt samt mineraler anpassade för alpackor
Andning
Normal andningsfrekvens är mellan 10-30 andetag per minut. Vid ansträngning och när alpackan är varm öka andningsfrekvensen men ska gå över i normal andning när alpackan är lugn och temperaturen är svalare. Flämtande och/eller rosslig andning där näsborrarna vidgas kan vara tecken på problem som lunginflammation vilket behöver snabb veterinärvård. Alpackor som blir osams spottar på varandra vilket kan leda till att käken tillfälligt förlamas sk. spitface. Alpackan står med munnen öppen och dreglar. Detta går över inom några minuter.
Temperatur
Normal kroppstemperatur är ungefär mellan 37,5 till 38,9, crior något högre. Temperaturer under kan betyda att alpackan är nedkyld och över normalt att alpackan har feber med anledning av infektion eller inflammation eller att alpackan är överhettad. Dåligt väder såsom regn och blåst kan kyla ner alpackorna vilket kan innebära livsfara. De ska alltid ha möjlighet att söka skydd från väder och vind. Äldre eller sjuka alpackor kan behöva ett skyddande täcke när temperaturen faller. Överhettning kan ske när alpackan inte kan reglera sin temperatur genom att svalka sig. Det är viktigt att alpackor kan söka upp skugga och har tillgång till friskt vatten i sommarvärmen. Är stallet varmt så kan en fläkt användas för att få rörelse i luften. Många alpackor gillar även att bada ben och fötter eller bli duschade. Hyacayaalpackor måste klippas innan varje sommar då deras ull är så varm att det blir olidligt för alpackan!
Slemhinnor
Alpackans slemhinnor ska vara rosa. Är de år det vitare hållet kan det betyda att något är fel som blodbrist vilken kan bero på parasiter, stress, näringsbrist mm. Du kontrollerar lättast slemhinnorna genom att dra ned det undre ögonlocket. På ljusa alpackor går det även att se på tandköttet.