Svenska Alpackaföreningen

Att ställa ut sin alpacka- en förening av nytta och nöje!

Svenska Alpackaföreningen anordnar minst en utställning per år. Utställningarna är årets roligaste och mest lärorika alpackahändelser!

Varför ställer man ut alpackor?
Det finns flera anledningar varför det är bra att ställa ut sina alpackor. För ägaren så ger det en värdefull möjlighet att få sin alpackas kvalitéer bedömda där 60% är ullkvalité och 40% är exteriör bedömning. Denna bedömning är viktig då det ger en professionell analys av vad man bör tänka på om man tänker bedriva avel med alpackan. Naturligtvis är det även värdefullt att ställa ut alpackor som inte är tänkta till avel med då ullens egenskaper är viktig ur ett hantverksperspektiv. Domaren bedömer var klass för sig och bestämmer därefter placeringen och ger en muntlig bedömning om varje djur- och varför en alpacka placerades före en annan. Denna information är nyttig då en unik möjlighet ges att se individers egenskaper i direkt relation till varandra.

Att ställa ut sina alpackor ger även en möjlighet till att nätverka med andra uppfödare och skapa kontakter, både gällande avel, vänskap, inspiration och kreativitet.

En alpacka som placerat sig bra ger en fjäder i hatten vid framtida försäljning eller vid avelstjänster.

Kommande utställningar

Till vårens nationella utställning 2023 återkommer vi till vackra Ekebergs gård i Tidaholm. Vårens domare är Jay Holland från England. Läs hans CV här.

Mer information kommer inom kort!

Regler och anmälningsformulär finner ni nedan!

Anmälan

Fyll i formuläret nedan. En anmälan per alpacka.

Tidigare utställningar